Όλη η αλήθεια για τη ... Ρετινόλη

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016 0 σχόλια
Οι ειδικοί από το χώρο της κοσμετολογίας θεωρούν ότι αποτελεί σταθερή αξία στην αντιγήρανση. Η βιταμίνη Α, γνωστή και με το όνομα ρετινόλη, είναι ένα συστατικό με αποδεδειγμένη δράση κατά των ρυτίδων, καθώς αυξάνει σημαντικά την παραγωγή κολλαγόνου. Αν και περιέχεται εδώ και χρόνια σε διάφορα προϊόντα ομορφιάς, βελτιώνεται συνεχώς και γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή. Οι εκδοχές της ωστόσο είναι τόσο πολλές, ώστε συχνά δημιουργούνται απορίες γύρω από τη μεγάλη γκάμα των ρετινοειδών. Κάποιες συνθέσεις π.χ. περιέχουν ρετινοϊκό οξύ και προρετινόλη. Εύλογα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα αν πρόκειται για το ίδιο πράγμα. Επίσης αρκετοί θεωρούν ότι η χρήση προϊόντων με ρετινόλη είναι απαγορευτική για τις ευαίσθητες επιδερμίδες διότι προκαλεί ερεθισμούς. 



Τελικά τι από όλα αυτά που ακούμε για τη ρετινόλη ισχύει; Τι είναι μύθος και τι είναι αλήθεια; Αυτό θα προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε στη σημερινή ανάρτηση. 

Όλα τα συστατικά με όνομα που ξεκινά από "ρ" (ρετινόλη, ρετινοειδή, ρετινοϊκό οξύ) είναι ίδια.
Και ναι και όχι. Στην ουσία οι περισσότερες αντιγηραντικές φόρμουλες βασίζονται σε ρετινοϊκό οξύ. Αν και πολλές θεωρίες υποστηρίζουν ότι η ρετινόλη είναι πιο φιλική προς την επιδερμίδα σε σχέση με αυτό, από βιοχημική σκοπιά φαίνεται πως είναι το ίδιο πράγμα. Η μόνη διαφορά ανάμεσα στη ρετινόλη και το ρετινοϊκό οξύ έχει να κάνει με το χρόνο που απαιτείται για να γίνουν ορατά τα αποτελέσματά τους. Με τη ρετινόλη χρειάζεται μεγαλύτερο διάστημα, επειδή η βελτίωση που επιτυγχάνεται σε κυτταρικό επίπεδο υστερεί σε σχέση με αυτή που επιφέρει  το ρετινοϊκό οξύ. Το ίδιο συμβαίνει και με την προρετινόλη που αναγράφεται συχνά στις συσκευασίες των καλλυντικών. 

Τα ρετινοειδή κάνουν απολέπιση
Ισχύει. Πολλοί πιστεύουν ότι τα συγκεκριμένα συστατικά απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια της επιδερμίδας. Η αλήθεια είναι ότι προκαλούν ήπιας μορφής απολέπιση, όχι όμως στον ίδιο βαθμό που γίνεται με ουσίες που εξυπηρετούν ειδικά αυτό το σκοπό, όπως το γλυκολικό οξύ. Τα ρετινοειδή ενεργούν στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας. Διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και αποχρωματίζουν τις καφέ κηλίδες, εξασφαλίζοντας χρωματική ομοιογένεια. 

Η χρήση προϊόντων με ρετινοειδή δεν συνιστάται την ημέρα γιατί μπορεί να προκληθεί ηλιακό έγκαυμα.
Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους μύθους στον κόσμο της αντιγήρανσης. Είναι γεγονός ότι τα ρετινοειδή αλλοιώνονται στο φως της ημέρας και χάνουν την αποτελεσματικότητά τους. Γι' αυτό διατίθενται σε αδιαφανείς συσκευασίες, ενώ η εφαρμογή τους ενδείκνυται το βράδυ. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι, αν γίνει η χρήση τους το πρωί, η επιδερμίδα κινδυνεύει από έγκαυμα. Αυτή η παρεξήγηση προήλθε από ορισμένες αμφιλεγόμενες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες γυναίκες που τα χρησιμοποίησαν πριν εκτεθούν στον ήλιο εμφάνισαν έντονη ερυθρότητα. Άλλες κλινικές μελέτες όμως έδειξαν ότι είναι απίθανο τέτοιου είδους κοκκινίλες να οφείλονται στα ρετινοειδή.

Τα οφέλη των ρετινοειδών στο δέρμα φαίνονται σε λίγες εβδομάδες.
Λάθος. Στην πραγματικότητα απαιτούνται περίπου 12 εβδομάδες για να γίνουν ορατά τα "θαύματα" που κάνει το ρετινοϊκό οξύ στο πρόσωπο. 

Τα ήπια ρετινοειδή μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα ισχυρά.
Όχι απαραίτητα. Όταν κάποιο προϊόν με ρετινόλη αναγράφει στη συσκευασία του ότι είναι ιδανικό για ευαίσθητες επιδερμίδες συνήθως περιέχει χαμηλό ποσοστό ενεργών συστατικών. Έτσι οι δερματολόγοι συνιστούν να χρησιμοποιείται για λίγες εβδομάδες μέχρι να συνηθίσει το δέρμα. Στη συνέχεια μπορεί κάλλιστα να αντικατασταθεί από μια πιο δυνατή φόρμουλα βασισμένη στη βιταμίνη Α. 


Συνιστάται η διακοπή της εφαρμογής προϊόντων με ρετινόλη αν η επιδερμίδα εμφανίσει ερεθισμούς
Όταν η βιταμίνη Α εισβάλλει στη ρουτίνα της καθημερινής περιποίησης, το δέρμα τις πιο πολλές φορές αντιδρά με ελαφρά ερυθρότητα και ήπιο ξεφλούδισμα. Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι χρειάζονται τρεις με τέσσερις εβδομάδες μέχρι να συνηθίσουν τα επιδερμικά κύτταρα το ρετινοϊκό οξύ. Εάν ωστόσο έπειτα από αυτό το διάστημα δεν υποχωρήσουν τα συμπτώματα, καλό είναι το προϊόν να χρησιμοποιείται μόνο μία φορά την εβδομάδα ή να αντικατασταθεί από μια πιο light εκδοχή.

Δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα ρετινοειδή στις διακοπές
Και όμως μπορείτε. Ακόμα και αν βρεθείτε ξαφνικά σε ένα μέρος όπου επικρατούν διαφορετικές καιρικές συνθήκες, αυτό δε σημαίνει ότι η επιδερμίδα σας θα εμφανίσει δυσανεξία σε μια σύνθεση την οποία πριν λίγες μέρες εφαρμόζατε χωρίς κανένα πρόβλημα. Από τη στιγμή που τα κύτταρα του δέρματος αντιδρούν φυσιολογικά στη δράση των ρετινοειδών, είναι σχεδόν απίθανο μια αλλαγή περιβάλλοντος να τα αποσυντονίσει.

Δεν ενδείκνυται η χρήση τους στην ευαίσθητη περιοχή των ματιών
Το αντίθετο. Το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι εξαιρετικά λεπτό και εύθραυστο λόγω της απουσίας υποδόριου ιστού. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο  πρέπει να επιλέγετε τέτοιες συνθέσεις.  Αυτό άλλωστε προκύπτει και από κλινικές μελέτες που δείχνουν ότι όσοι επενδύουν στα ρετινοειδή για την αντιγηραντική φροντίδα των ματιών τους έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα.


Αυτή λοιπόν ήταν όλη η αλήθεια για τη ρετινόλη.

Ραντεβού στο επόμενο post.

Φιλιά!!
Αθηνά


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

©Copyright 2015 Beauty Notes by Athina | TNB