AHA/BHA, Peptides, Retinoids etc. Τι είναι τελικά;

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016 0 σχόλια

AHAs, BHAs, πεπτίδια, ρετινοειδή, υαλουρονικό οξύ, βιταμίνη C και πόσα άλλα ακόμα που τα ακούμε καθημερινά να αναφέρονται σε προϊόντα περιποίησης και μας μπερδεύουν. Εμένα τουλάχιστον σίγουρα και πιστέυω και πολλους από εσάς. Τι είναι το καθένα, τι κάνει και γιατί το χρησιμοποιούμε ή μάλλον γιατί πρέπει να το χρησιμοποιούμε; Ακούμε τόσα πολλά που δεν ξέρουμε τι να πιστέψουμε. 
Ας προσπαθήσουμε να τα βάλουμε σε μια σειρά.

ΑΗΑ/ΒΗΑ
Τι είναι: Οργανικό οξύ. Είναι ίσως το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτόσουν να βάλεις στο πρόσωπό σου, αλλά τα AHAs και τα BHAs (Alpha & Beta Hydroxy Acids) δεν είναι τόσο τρομακτικά όσο ακούγονται. Προέρχονται από φρούτα, καρπούς, γάλα, ζάκχαρα ακόμα και από δέντρα και μπορούν να κάνουν θαύματα στο δέρμα μας. Το σαλικυλικό, το γλυκολικό και το λακτικό οξύ είναι όλα μερος της οικογένειας των ΑΗΑ/ΒΗΑ.
Τι κάνει: Είναι και τα δύο απολεπιστικά, τα οποία διαλύουν τις ουσίες που ενώνουν μεταξύ τους τα νεκρά κύτταρα. Τα ΑΗΑ δουλεύουν στο επιφανειακό επίπεδο του δέρματος (κάνοντας μια θαμπή επιδερμίδα να λάμψει) ενώ τα ΒΗΑ εισχωρούν βαθύτερα για να καθαρίσουν φραγμένους πόρους (πολύ καλό για όσους έχουν τάση για σπυράκια). 

Peptides
Τι είναι: Είναι μικρές αλυσίδες από αμινοξέα που λειτουργούν σαν αγγελιοφόροι των κυττάρων, στέλνοντας σήματα όπως "χρειάζομαι περισσότερο κολλαγόνο" στα κύτταρα που το παράγουν.
Τι κάνει: Τα πεπτίδια είναι μικροσκοπικά και μπορούν να εισχωρήσουν στα στρώματα του δέρματος όπως κανένας άλλος και να μεταφέρουν σήματα για την ενεργοποίηση της παραγωγής κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέως, να χαλαρώσουν τις ρυτίδες και να βοηθήσουν στη θεραπευτική διαδικασία. Επίσης, έχουν την ικανότητα να μην ερεθίζουν, το οποίο είναι πολύ καλό όταν σκοπεύεις να τα χρησιμοποιήσεις σε ευαίσθητες περιοχές όπως η περιοχή των ματιών και ο λαιμός. 

Retinoids
Τι είναι: Τα ρετινοειδή είναι μια ομάδα από συστατικά χημικά συνδεδεμένα με τη βιταμίνη Α. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη. Η ρετινόλη (retinol) είναι ίσως η πιο διαδεδομένη αλλά και άλλες μορφές όπως Retinyl palmitate, Retinol linoleate και Retinaldehyde δουλεύουν με τον ίδιο τρόπο. Μπορούμε να τα βρούμε από πολλές μάρκες καλλυντικών αλλά υπάρχουν και αυτά που απαιτούν συνταγή γιατρού, όπως η tretinoin ή Retin-A (πολύ καλή για αντιγήρανση) και η Adapalene (πολύ καλή για την ακμή).
Τι κάνει: Τα ρετινοειδη αναδεικνύουν το δέρμα σας με το να ομαλοποιούν τον κύκλο ζωής των κυττάρων (ουσιαστικά αποβάλλεται το παλιό στρώμα και εμφανίζεται το νέο), ενώ επίσης ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου για πιο λείο και σφριγηλό δέρμα. Τα παράγωγα της βιταμίνης Α είναι  διπλά πολύ καλά λόγω των αντιγηραντικών αλλά και anti-blemish συστατικών τους.

Hyaluronic Acid
Τι είναι: Είναι ένα μόρια με τζελ υφή, το οποίο βρίσκεται φυσικά στο δέρμα μας και συνήθως αναφέρεται ως το φυσικό ενυδατικό συστατικό του σώματος λόγω της ικανότητάς του να διακρατά πάνω από 1000 φορές το βάρος του σε νερό.
Τι κάνει: Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να εισέλθει στο δέρμα σε ενέσιμη μορφή για να γεμίσει ρυτίδες και γραμμές (αυτό περιέχουν και τα περισσότερα fillers). Δεν χρειάζεται βέβαια να χρησιμοποιήσουμε βελόνες για να έχουμε τα οφέλη του, καθώς όταν το υαλουρονικό οξύ τοποθετείται τοπικά με κρέμες ή serum λειτουργεί ως μια εξαιρετικλη ενυδατική για την επιδερμίδα. 

Vitamin C
Τι είναι: Φυσικά και όλι μας γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη C κάνει καλό στην υγεία μας. Οι αντιοξειδωτικές της όμως ιδιότητες την καθιστούν πολύ καλή και για το δέρμα μας.
Τι κάνει: Προστατεύει το δέρμα από την περιβαλλοντική φθορά, σταματάει τις φλεγμονές στα αρχικά τους στάδια και εξασθενεί/λευκαίνει τα μαύρα σημάδια. Επομένως, αποτελεί ένα πολύ δυνατό όπλο στη μάχη για τα σημάδια ακμής και τα σημάδια γενικότερα. Η βιταμίνη C πρέπει να παρασκευάζεται πολύ προσεκτικά καθώς στην πιο αποτελεσματική της μορφή είναι πολύ ασταθής και αρχίζει να οξυδώνεται. 


Ελπίζω να βοήθησα και να μην σας μπέρδεψα περισσότερο.


Ραντεβού στο επόμενο post.

Φιλιά!!
Αθηνά


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

©Copyright 2015 Beauty Notes by Athina | TNB