Ευαίσθητη επιδερμίδα

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017 0 σχόλια
Ίσως είναι αρκετές φορές που έχετε αναρωτηθεί αν το δέρμα σας είναι ή όχι ευαίσθητο, αν αντιδρά με το παραμικρό. Η χρήση ορισμένων προϊόντων, το περιβάλλον αλλά και πολύ άλλοι λόγοι κάνουν το δέρμα μας αντιδραστικό. Δυστυχώς όσες περισσότερες ανεπιθύμητες αντιδράσεις έχει το δέρμα μας τόσο πιο γρήγορα θα γεράσει. Μπορούμε φυσικά να το βοηθήσουμε. 


Μπορεί να μην το έχουμε καταλάβει ή να μη δώσαμε ποτέ σημασία και να μη σκεφτήκαμε ότι αυτές οι αντιδράσεις της επιδερμίδας μας επιβαρύνουν τον τρόπο που γερνάει το δέρμα. Δυστυχώς όμως, κάθε μικρός ερεθισμός, κάθε κοκκινίλα, φαγούρα ή τσούξιμο είναι μια φλεγμονή που καταπονεί το δέρμα. Σύμφωνα με τον Dr. Murad, οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει υπερευαισθησίες, παρατηρείται ωστόσο συχνότερα σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και μάτια. 

Ας δούμε τώρα τι μπορεί να ερεθίσει το δέρμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αιτίες που μερικές από εμάς παρουσιάζουμε επιδερμικές ευαισθησίες κάποια στιγμή στη ζωή μας ποικίλουν. Μπορεί να είναι κληρονομική προδιάθεση, περιβαλλοντικοί παράγοντες (κρύο, ξηρός αέρας, ήλιος), άγχος, κακή διατροφή αλλά και ορμονικές αλλαγές (εφηβεία, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση), οι οποίες συχνά επιδεινώνουν την κατάσταση. Φυσικά, μπορεί να οφείλεται και σε κάποια προϊόντα που αφαιρούν τα λιπίδια του δέρματος προκαλώντας ξηρότητα και ερεθισμό. 
Η πλειοψηφία όσων παραπονιούνται για κάποιο ευαίσθητο δέρμα είναι πολύ πιθανό να έχουν χρησιμοποιήσει πολλά και διαφορετικά προϊόντα. Όσο πιο πολύ ανακατεύουμε τα καλλυντικά τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος κάποια στιγμή να παρουσιαστεί πρόβλημα, όπως πχ μια αλλεργική αντίδραση σε κάποιο από τα συστατικά ενός προϊόντος.Το δέρμα μας μπορεί να αντιδράσει και σε κάποιο προϊόν που χρησιμοποιούμε χρόνια. Δεν πρέπει λοιπόν να αγνοούμε οποιοδήποτε ασυνήθιστο σύμπτωμα εμφανιστεί μετά τη χρήση κάποιου προϊόντος. 


Τι παθαίνει τώρα το ευαίσθητο δέρμα. Το ευαίσθητο δέρμα χάνει ουσιαστικά την ανεκτικότητα του. Παρουσιάζει ελαττωμένη αντοχή σε μακρόχρονη χρήση καλλυντικών με συμπτώματα που μπορεί να είναι ορατά (ερυθρότητα, απολέπιση) ή υποκειμενικά (τσιμπήματα, τράβηγμα, κάψιμο ή τσούξιμο). Αυτό συμβαίνει επειδή διαταράσσεται η λειτουργία του μηχανισμού διατήρησης της υγρασίας της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα αυξημένη απώλεια νερού. 
Έτσι το δέρμα παρουσιάζει μεγαλύτερο προδιάθεση για ερεθισμούς, ενώ αντιδρά υπερβολικά και στους εξωτερικούς παράγοντες. Επίσης, δύσκολα ανέχεται τα καλλυντικά, ενώ τα έχει ανάγκη. 


Η σωστή φροντίδα της ευαίσθητης επιδερμίδας είναι το παν. Ένα αντιδραστικό δέρμα διαταράσσεται και αυτό το κάνει να γερνάει γρηγορότερα. Η ανάγκη για εξειδικευμένη φροντίδα είναι μεγάλη και αυτό γιατί οι προστατευτικοί μηχανισμοί του ευαίσθητου δέρματος συνήθως υπολειτουργούν. Ακολουθώντας τη σωστή φροντίδα μπορούμε να περιορίσουμε τα συμπτώματα της ευαίσθητης επιδερμίδας.
Καθαρισμός επιδερμίδας: Ο έντονος καθαρισμός δεν ωφελεί κανένα τύπο δέρματος. Ο λόγος είναι ότι όταν η προστατευτική ασπίδα διαταράσσεται το δέρμα γίνεται ακόμα πιο ευάλωτο στους καταστροφικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες και στις φλεγμονές, ενώ χάνει την πολύτιμη υγρασία του. Για τον καθαρισμό μας επιλέγουμε εξειδικευμένα προϊόντα που απευθύνονται σε ευαίσθητα δέρματα, χωρίς ισχυρά καθαριστικά, χρωστικές ουσίες και οινόπνευμα. Μετά τον καθαρισμό σκουπίζουμε το πρόσωπό μας απαλά και με ταμποναριστές κινήσεις. 
Περιποίηση επιδερμίδας: Για τη φροντίδα και την ενυδάτωση της επιδερμίδας μας χρησιμοποιούμε υποαλλεργικά και δερματολογικά ελεγμένα προϊόντα χωρίς άρωμα. Χρησιμοποιούμε προϊόντα που περιέχουν ανακουφιστικά συστατικά, όπως αλόη, βρώμη, ιαματικό νερό , χαμομήλι, πανθενόλη. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στην περιοχή γύρω από τα μάτια. 

Μικρά Tips:
  • Αποφεύγουμε το peeling, τα αρώματα, τα οξέα φρούτων, το scrub, το ρετινοϊκό, το σαλικυλικό και το ασκορβικό οξύ, καθώς και τα καλλυντικά τα οποία στο παρελθόν μας έχουν προκαλέσει ευαισθησία.
  • Χρησιμοποιούμε καθημερινά αντηλιακό με φυσικά φίλτρα προστασίας
  • Αν το δέρμα αντιδρά ακόμα και στο νερό της βρύσης, το ξεπλένουμε με ιαματικό νερό πηγής σε spray ή χλιαρό αποσταγμένο νερό.
  • Επιλέγουμε συσκευασίες που προφυλάσσουν το προϊόν από τυχόν μολύνσεις κατά τη χρήση τους.

Να τονίσω ότι δεν είμαι ειδικός πάνω στο θέμα. Απλά μοιράζομαι μαζί σας κάποιες συμβουλές που εγώ βρίσκω πολύ χρήσιμες και εύκολα εφαρμόσιμες. Για οποιαδήποτε επιπλέον και πιο εξειδικευμένη πληροφορία σας συνιστώ να επισκεφτείτε το δερματολόγο σας.


Ραντεβού στο επόμενο post.

Φιλιά!!
Αθηνά



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

©Copyright 2015 Beauty Notes by Athina | TNB